Posted on: June 16, 2020 Posted by: admin Comments: 0

AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT 2010 PDF

b-8ecabde8/download/bheuustatistik-pelaksanaan-akta- perlindungan-pemberi-maklumataktaxlsx. Akta Perlindungan Pemberi Maklumat (Akta ). RM Laws of Malaysia Authoritative Text The Commissioner of Law Revision Malaysia Practicing. MPHONLINE | Akta Perlindungan Pemberi Maklumat () | | Golden Books Publishing | Books | Law-and-Statutes.

Author: Goltigar Dinos
Country: Nigeria
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 20 August 2007
Pages: 344
PDF File Size: 10.95 Mb
ePub File Size: 16.85 Mb
ISBN: 428-9-79293-344-7
Downloads: 40977
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shakazragore

Pembegi telah menyaksikan beberapa perkembangan sihat dalam tempoh setahun yang lalu apabila ramai rakyat Malaysia tampil untuk memberi maklumat mengenai salahguna kuasa dan perlakuan rasuah yang berlaku.

Individu-individu yang tampil ini berhadapan dengan risiko yang besar, termasuklah risiko kewangan, pekerjaan dan keselamatan.

Saya bersimpati dengan nasib yang menimpa Saudara Johari Mohamad yang hilang mata pencarian, diugut, disiasat dan akhirnya didakwa. Kos jaminan yang ditetapkan oleh mahkamah dan kos guaman sudah tentu diluar kemampuan beliau. Sepanjang saya mengendalikan beberapa kes berkepentingan awam setakat ini, saya berurusan dengan ramai rakyat Malaysia yang berani seperti Saudara Johari Mohamad. Mereka juga kini perlindunga risiko yang sama.

Mereka sepatutnya dilindungi oleh kerajaan.

Sebaliknya mereka diburu, diugut dan didakwa oleh kerajaan. Akta Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblowers Protection Act yang digubal langsung tidak berkesan malah diragui rakyat.

Pemburuan ini juga bertujuan untuk mematikan bercambahnya budaya baru dalam masyarakat kita yang menggalakkan pemberi maklumat tampil ke hadapan. Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan sedia ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat.

Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut:.

Statistik Pelaksanaan Akta Perlindungan Pemberi …

Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola governance makoumat ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan. Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam. Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain.

  LIVING AS IF HEAVEN MATTERS DAVID SHIBLEY PDF

Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan ma,lumat ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan. Badan ini telah didaftarkan dan akan beroperasi dari pusatnya di Sungai Besi. Kelengkapan di pusat ini termasuklah kemudahan dewan latihan untuk menjalankan program latihan dan wacana yang berterusan. NOW akan dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogossehari sebelum Hari Kebangsaan untuk melambangkan kebebasan baru rakyat Malaysia.

Kejayaan NOW dalam melindungi pemberi maklumat akan bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk menampung Dana Perlindungan Pemberi Maklumat. Oleh itu, saya mengalu-alukan sebarang bantuan dan sumbangan untuk mengisi tabung ini.

The Malaysian Bar – Pemberi maklumat tidak dilindungi jika dedah maklumat OSA

maklumatt Maklumat akaun bank NOW adalah seperti berikut:. Sebarang sumbangan akan membantu menyegarkan lagi proses mematangkan masyarakat dan membina kebertanggungjawaban awam di negara ini. Kalau dibarat mereka ada Ombudsman yang dibiaiai pemerintah. Disini kita ada NOW yang dibiaiai secara sedekah orang-ramai. Mungkinkah wang zakat baitulmal boleh digunakan untuk tujuan ini?

We, the rakyat will do the best to support you…. Hopefully with lotsa ppl like you will save Malaysia future generation. Sebenarnya rakyat kita yang terok-terok tu janganlah kita ikut.

Contohnya saya baru2 ni kena kemalangan moto; duit, HP, Broadband semua kena sapu.

GARIS PANDUAN PELAKSANAAN AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT 2010 [ AKTA 711 ]

Ada juga yg baik tolong payungkan saya. Perlindungab heran kalau beras berterabor atas jalan ada yang kutip bagi anak bini makan. Dalam hai ini akts anggota penguatkuasa kita suka menunjukkan kuasa dan sombong konon mereka lurus tapi sebenarnya hendak benda itu.

Sepatutnya mereka hendaklah berhemah, bertolak ansur dan bersopan santun semasa menjalankan tugas. Barulah rakyat menghormati kakitangan kerajaan akhirnya kakitangan kerajaan akan mendapat kerjasama tentunya mendapat maklumat dari rakyat dengan rela hati bukan dengan duit hadiah.

  BISS MITTAGSSTUNDE PDF

Jadi patutnlah sangat kakitangan kerajaan diberi kenaikan gaji atas belanja yang melambong naik sekarang. Kamu dedahkanlah kezaliman BN agar pihak teramai mendapat pembelaan. Janganlah disembunyikan lagi, berkatalah tentang kebenaran.

Your email address pdrlindungan not be published. Time limit is exhausted. Notify me of follow-up comments by email.

Notify me of new posts by email. Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut: Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola governance dan ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan ; 2.

Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam; 3. Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain; 4. Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan 5. Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan.

Maklumat akaun bank NOW adalah seperti berikut: We rakyat will help as much as we can, we stand by you! Kepentingan rakyat diutamakan NOW. Aku rasa kamu semua betul. Aku sokong dan selamat maju jaya. Moga usaha mu diberkati Allah S. Hi Rafizi, i would like to contribute by volunteering… Any chance? Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published. Former MP for Pandan.

Sorry, your blog cannot share posts by email.

Categories:

Leave a Comment