Posted on: August 20, 2020 Posted by: admin Comments: 0

LUCIAN BLAGA PIETRE PENTRU TEMPLUL MEU PDF

The first steps to the art of theater for the young Lucian Blaga. The european .. creative existence. 18 Lucian Blaga, Pietre pentru templul meu, p. Lucian BLAGA ([luĉjAn blAga], naskita la 9-an de majo en Lancrăm ĉe . – Pietre pentru templul meu (Ŝtonoj por mia templo); – Ferestre. de versuri Poemele luminii (reeditată în același an la Cartea Românească, în București), precum și culegerea de aforisme Pietre pentru templul meu. 6.

Author: Mekinos Vonos
Country: Tunisia
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 15 April 2015
Pages: 117
PDF File Size: 19.41 Mb
ePub File Size: 7.92 Mb
ISBN: 443-3-79615-161-7
Downloads: 75920
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zolokora

Piefre in mod incontestabil tsmplul din cei mai buni muziceni ai secolului al nouasprezecelea. Carl Filtsch s-a nascut pe 28 mai in Muchlbach Sebes, Romaniafiind al zecelea copil al protestantului Joseph Filtsch si al sotiei sale, Caroline, nascuta Felmer.

Inca din copilarie se dovedeste a fi un geniu musical, el luand lectii de pian de la tatal sau inca de la varsta de trei ani. Viata lui scurta a fost un drum spre succes in intreaga Europa, un triumf meteoric intrerupt de moartea timpurie.

Ca pianist, Carl Filtsch a ajuns la apogeul carierei sale muzicale la varsta de 12 ani cand devine elevul preferat al lui Chopin de asemenea si prietenul lui cel mai bun, insotindu-l in provinciile ungare, deci si in Transilvania, ca si in metropolele europene ale muzicii — Viena, Paris si Londra, Filtsch a fost foarte pretuit.

Fotografia lui se afla in toate magazinele de muzica din Paris, lui fiindu-I facut portretul de pictori celebri. Datorita iubirii si grijii de mama pe care i-o acorda contensa Jannete Banffy, careia i-a fost dat in incredintare de la varsta de 6 ani, el a luat lectii de pian in Viena cu cei mai buni profesori la acel moment.

La scurt timp, sentimente de prietenie si de admiratie tmplul s-au infiripat intre Carl Filtsch si cei doi mari pianisti, Thlberg si Liszt. Dupa ce au improvizat amandoi asupra ideii de furtuna, Liszt I-a dat lui Filtsch o transcriere a unei serenade a lui Schubert cu dedicatia: Liszt spunea si el mai tarziu: Nimeni nu m-a inteles pana acum ca acest copil, e cel mai extraordinal lucru pe care l-am trait vreodata… in plus el nu m-a auzit cantand si eu nu i-am aratat niciodata ceva, el canta aproape toate compozitiile mele, nu chiar ca mine, dar cu certitudine nu mai putin bine decat o fac eu.

  DEMONOGRAPHIA COLLIN PLANCY PDF

El a dovedit ca nu este impotriva naturii ca un mic baietel, chiar un copil, sa aiba spiritul si energia pietree barbat.

Biografia lui Lucian Blaga

Nici Mozart si nici Mendelssohn nu promiteau mai mult la aceasta varsta. In ciuda mortii sale timpurii Carl Filtsch a lasat piese de remarcabila maiestrie.

Compozitiile sale pentru pian aratand influenta lui Chopin sunt rezultatul unui talent original si pretios. Din 11 compozitii ale sale doar 8 pirtre fost gasite, un preludiu, o nocturna precum si un concert de pian fiind in continuare de negasit.

Obtine o bursa de gemplul la Paris. Mirea si altii, din grupul de pictori atasati Marelui Cartier General al Armatei, cu scopul de a imortaliza aspecte din razboi. Lucrarile sale din perioada campaniei militare au fost medaliate, cea mai mare parte a lor fiind achizitionate pentru colectia regala.

Materialul intitulat “Reflectii asupra intuitiei lui Bergson” a fost semnat sub pseudonimul de Ioan Albu.

Anul este unul deosebit de productiv pentru Blaga.

Autor:Lucian Blaga – Wikisource

Acesta publica lucrarile “Fenomenul originar” si “Fetele unui veac” precum si piesele de teatru “Fapta” si blagaa. Vitalitatea liricii lui Blaga, cel din “Poemele blaa sau cel de la “Pasii profetului” incoace e o incantatie a seninatatii starilor naturale, primordiale si niciodata pieritoare in care vietuiesc, in armonie, numai doua elemente fundamendale,”noi si pamantul”.

Intr-un asemenea cadru se simte poetul familiar: Septimiu Albiniintelectual patriot, unul dintre luptatorii pentru drepturile romanilor ardeleni in perioada memorandista.

Simion Bascapictor iconar din Rahau. A condus cea mai veche scoala de pictura pe sticla din Ardeal sec. A scris aproape de piese de muzica simfonica, muzica vocal simfonica, muzica de camera, piese usoare pentru pian, muzica pentru teatru, traduceri de librete pentru oratorii si opere. Marius Traian Bojitafarmacist nascut in Sebes in In perioada – a indeplinit calitatea de presedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania. Silviu Carpinisian – nascut in Rahau, a functionat ca profesor in scolile Sebesului timp de o jumatate de secol -cu o intrerupere de 2 ani – cand a suferit rigorile inchisorilor comuniste.

  CJKV INFORMATION PROCESSING PDF

Felician Farcasunascut in Sebes a devenit de-a lungul anilor cunoscut interpret al cantecului popular romanesc, culegator de folclor, textier si compozitor.

Autor:Lucian Blaga

A imprimat 7 discuri cuprinzand doar o parte din cele de piese din repertoriul sau. Georg Friedrich Marienburgeste considerat primul istoric modern al sasilor. Sergiu Medean preot protopop al Sebesului, a avut o contributie importanta la organizarea invatamantului primar din zona. Vasile Mogaa fost ales episcop al Ardealului in 23 aprilie S-a remarcat mai ales prin atentia acordata extinderii invatamantului in Transilvania. Alfred Cristian Mockela fost profesor si director la Gimnaziul Evanghelic din Sebes, scoala la care a invatat si ilustrul Lucian Blaga.

Pietre pentru Templul Meu by Lucian Blaga

Ioan Norocea-Logofatulnobil de Sebes, boier luminat, a slujit in calitate de parcalab, logofat si mare hatman in cele 3 principate romane sub 7 domnitori. Ioachim Oanalucizn in Rahau in Din a condus serviciul de fizioterapie al Policlinicii din Deva, iar dupa a fost director al Spitalului Judetean Hunedoara.

In calitate de medic al nationalei de gimnastica a participat la Olimpiada Sidney Stefan Pacurarnascut in Lancram a fost coleg de studii juridice cu Avram Iancu si avocat la Sibiu. In timpul Revolutiei de la a avut rangul de capitan in oastea lui Avram Iancu. Ioan Raicapucian fondator al muzeului mixt Sebes.

Institutia muzeala ii poarta in prezent numele. A avut sediul pentru scurta vreme in Lancram unde Pisania bisericii il consemneaza la anul

Categories:

Leave a Comment